Thuisbridge

Organisatorische aanwijzingen voor thuisbridge


Het aantal bij de Nederlandse Bridge Bond aangesloten verenigingen is in de laatste 30 jaar gigantisch gestegen en ligt al weer enige tijd boven de 1000! Verreweg het meeste bridge wordt natuurlijk in de huiskamer gespeeld. Dit verhaaltje is bedoeld voor thuisbridgers die niet afhankelijk willen zijn van "wie de kaarten krijgt" en dus toch een min of meer rechtvaardig resultaat van het vertoonde spel willen verkrijgen; hieronder geven we wat adviezen van de beste (leukste) aanpak afhankelijk van het aantal tafels waaraan gespeeld wordt. Logischerwijs geldt: hoe meer tafels, des te meer mogelijkheden er zijn.

Hoeveel spellen?

Het aantal spellen per uur wat je redelijkerwijs kunt spelen, wordt meestal zwaar overschat zelfs door bridgers die bij een vereniging spelen die is aangesloten bij de NBB; op de club is men dan gewend om 4 spellen in een half uur te spelen. Op 95% van de clubs wordt dit overigens niet gehaald en heeft men om het populaire schema van 6 ronden van 4 spellen af te wikkelen zeker 3 uur en 15 minuten nodig (32,5 minuut per ronde dus). Speel je thuisbridge met deelnemers die geen of nauwelijks ervaring hebben met het spelen op een club dan moet je uitgaan van 4 tot 6 spellen per uur als een redelijke richtlijn. Vaak wil de gastheer of -vrouw nl. tijd vrij maken voor een hapje en een drankje; verder is er veel tijd gemoeid - zeker als je elkaar niet regelmatig ziet - met gezellige babbeltjes tussendoor.

Individueel of met een vaste partner?

Individueel spelen wordt naar onze mening pas leuk als je 3 of meer tafels hebt. Hieronder gaan wij wat verder in op het waarom.

Help, hoe moet je een scorekaartje uitrekenen?

Vanaf (2)3 tafels is het noodzaak dat er 1 persoon bij is die een scorekaartje kan uitrekenen. Hij/zij wordt onmiddellijk tot wedstrijdleider benoemd en deze persoon zal zeker in staat zijn om de hier verstrekte adviezen en speelschema's te begrijpen. Wanneer er niemand is die kan uitrekenen dan klik je hier om het te leren!

Wat heb ik aan bridgemateriaal nodig?

Bij ieder aantal tafels staat globaal vermeld wat je aan materiaal nodig hebt; "biedboxen" laten we hierbij buiten beschouwing. Een goed adres om je bridgemateriaal aan te schaffen in de regio Den Haag e.o. : Alpha Bridge.

1 tafel

Met 4 personen heb je uiteraard geen vergelijkingsmateriaal van andere tafels en het aanschaffen van één van de volgende zaken is een oplossing:

- "Speel thuis wedstrijdbridge met Berry Westra"; deze boekjes zijn verkrijgbaar op 3 verschillende niveaus nl. groen, blauw en rood. Deskundig commentaar van Berry Westra t.a.v. bieden en spelen. Kosten: € 9,80 per boekje. Benodigd materiaal: 4 spellen kaarten en een blocnote of 4-tallenbriefje.

- "Tops" voor de huiskamer; overal in de wereld gespeelde spellen die geschikt zijn gemaakt voor naspelen in de huiskamer. Kosten: € 34, - voor een doos met daarin de uitleg, 4 toernooien van 32 spellen, de "uitslagen" en 4 spellen kaarten met bijbehorend opbergdoosje. Je kunt steeds nieuwe toernooien aanschaffen. Benodigd materiaal: niets.

Er zijn overigens meer soortgelijke producten op de markt. De twee genoemde zijn naar ons idee de meest geschikte. Bij deze methode moet iedere speler zelf zijn hand samenstellen; daarom heb je ook 4 spellen kaarten nodig. Wanneer deze methode je niet aanstaat ("Het is zo'n gedoe" of "Het kost zoveel tijd") is er nog één andere mogelijk. Schaf een blok aan waar de zgn. compensatietabel op staat; de tabel geeft bijvoorbeeld aan dat je met 26 pt samen 400 of 600 pt moet binnenslepen. Doe je dat niet dan krijg je minpunten en scoor je meer dan schrijf je plus. Het is uiteraard beter dan niets maar de tabel houdt geen rekening met gunstig of ongunstig zitsel en het herwaarderen (pluspuntentelling). De betrouwbaarheid van de resultaten is dus niet erg hoog !

2 tafels

Met 2 tafels is VIERTALLEN zonder twijfel de leukste oplossing. Een gewone 4-tallenwedstrijd van 4 tegen 4 kan maar zelf vinden wij "Viertallen met wisselende nevenparen" (3 korte wedstrijdjes van 6 of 8 of 10 spellen) de leukste variant. Het schema plus beknopte uitleg kun je hier downloaden.

De PARENTELLING werkt slecht met maar 2 tafels en INDIVIDUEEL met 2 tafels heeft grote nadelen (we zullen ze je besparen!). Wil je iets meer weten over het verschil tussen PAREN- en VIERTALLENTELLING dan kun je een uitgebreid verhaal van Jos van Kan over Wedstrijdvormen lezen. Benodigd materiaal (voor 4-tallen): 4-tallenbriefjes en minimaal 8 boards met kaarten (16 of zelfs 24 werkt prettiger).

3 of meer tafels

Met 3 (of meer) tafels kun je een drive spelen met PARENTELLING. Gidsbriefjes zijn te krijgen bij de bridgeshops (zie boven) maar je kunt ook ons benaderen als de nood hoog is. Om INDIVIDUEEL te spelen is er voor 3 tafels een prachtig schema van de Zweed Haller (Bron: Official Encyclopedia of Bridge, uitgave American Contract Bridge League). Je kunt de uitleg en bijbehorend schema (inclusief speciale voorbedrukte scorekaarten!) op onze website bekijken. Klik hier voor het schema en hier voor de scorekaarten. Voor de kenners: het is een schema van 11 ronden van 3 spellen wat je in kunt korten tot bijvoorbeeld 8 ronden en waarbij je geen spellen hoeft te lenen!

Veel succes en we houden ons aanbevolen voor op- en aanmerkingen.